Annorlunda begravning

Alla ska vi dö, vi vet oftast inte när och hur men det är oavsett en oundviklig sanning. För många av oss är begravningar sorgliga, för somliga är det ett sätt att sätta punkt, för andra något som de absolut inte kan tänka sig att genomgå. Ibland har den avlidne skrivit ett testamente på hur begravningen önskas men i många fall är det anhöriga som själva bestämmer.

Vi kan med våra egna medel göra en begravning annorlunda men det krävs också en bra begravningsbyrå som bland annat fixar allt pappersarbete, transport och gravsättning. Hur begravningen än blir och vad det än finns för önskemål är det viktigt att det praktiska kring begravningen fungerar på ett bra och smidigt sätt så att fokus kommer på själva ceremonin.

En annorlunda begravning

Hur kan vi då göra en begravning annorlunda, till ett ”roligare” tillfälle som alla vill komma till och minnas lång tid framöver? Vi behöver sörja den avlidne men vi behöver också känna att livet går vidare, trots allt. För att göra en begravning annorlunda kan vi faktiskt ta hjälp av den avlidne. Fundera över dessa 3 aspekter:

  • Vad fick personen att skratta? Om svaret är Monty Python kanske det är nu ni ska komma iklädda medeltidskläder med varsin käpphäst istället för svart traditionell klädsel.
  • Vad hann personen aldrig göra? Om den avlidne alltid hade drömt om att öppna ett café med bara tårtor är det ett bra tillfället att varje familj bakar en tårta i olika former och tar med sig till begravningen, det blir en tårthyllning att minnas!
  • Fanns det något som personen engagerade sig särskilt i? Kanske var det så att personen gjorde allt för att rädda utdöende pandor under sin livstid, passa då på att ta med ett pandagosedjur och ge en mjuk farväl.

Kanske är begravningar just ett tillfälle att leva även när vi är döda genom att åtminstone försöka hålla den levande. Vad var den avlidnes sista önskan, och vad önskar vi minnas när vår vän, partner eller förälder går bort. Det sägs att ”ett gott skratt förlänger livet”, detsamma kanske även kan sägas om en god begravning.