5 skäl att älska lokalvårdare

De rör sig ofta på tider när kontoret, eleverna eller resenärerna inte ser det. Men de gör allt annat än ett osynligt jobb. De sveper förbi under tidiga timmar och sena kvällar, räddar folk från epidemier, olyckor och andra risker. Städarna, eller lokalvårdarna, är våra hjältar. Därför tänker vi ägna den här texten åt att lista fem anledningar till att älska din lokalvårdare!

Det finns många anledningar till varför man ska lyfta fram lokalvårdarnas arbete. De räddar trotsallt indirekt och direkt våra liv, varje dag.

  1. En god arbetsmiljö minskar stress. Lokalvårdare ser varje dag till att våra kontor och arbetsplatser är snygga och rena. Vissa erbjuder till och med vattning av blommor och annat underhåll.

 

  1. De är steget före. I Nacka Värmdö Posten kan vi läsa om hur det var en lokalvårdare som först märkte att temperaturen låg långt under det normala på en skola. Ett fel i värmesystemet var orsaken till att det i ett av klassrummen låg nere på 11 grader.

 

  1. De lokalvårdare som jobbar varje dag med att hålla rent på sjukhusen arbetar aktivt varje dag med att så lite smittspridning som möjligt ska få förekomma. De har speciella rutiner i hur man städar ett rum, och arbetar många timmar om dagen för att det ska vara så rent som det går. Är det smutsigt på sjukhusen beror det förmodligen snarare på att sjukhuset sparar på städningen!

 

  1. Lokalvårdare håller förskolorna rena och är seriösa städare vet hur man håller nere smittspridningsrisker genom att använda rätt medel för städning.

 

  1. På allmänna utrymmen håller de rent och ser till att vi kan umgås och ökar därmed tryggheten i stadsdelarna, på biblioteken och i parkerna.

Lokalvårdarna ökar tryggheten i våra stadsdelar, minskar sjukdomsspridning och ligger ofta steget före på en arbetsplats. De minskar stressen på våra arbetsplatser genom att hålla reda på arbetsmiljön. Lokalvårdarna borde lyftas fram oftare som vår tids samhällsbärare. Skulle de försvinna skulle det få oanade konsekvenser. Därför är det viktigt att lyfta fram deras arbetsmiljö.