Vi listar Sveriges vanligaste lån

Vi listar Sveriges vanligaste lån

Det har det senaste året pratas mycket om en kommande bostadsbubbla. Bopriserna har, främst i 709265-online-moneystorstäderna, höjts mycket på kort tid och folk har rusat för att köpa bostad innan det kommande amorteringskravet. Men vad finns de egentligen för lån att ta? Och hur ser hushållens lån ut i Sverige? Detta är någonting vi går närmare på i denna artikel.

Under 2015 ökade hushållens lån med hela 231 miljarder kronor – en låneökning som ökade med 7,1 procent. Det är den högsta sedan 2010.  De vanligaste lånen i Sverige är bostadslån, privatlån, tilläggslån (på bostaden) och billån. Sedan finns det även konsumtionslån, vilket kan vara svårt att ha koll på.

  • Bostadslån: I Sverige får du låna på upp till 85 procent av din bostad. Resterande måste du betala i kontant. Till sommaren i år kommer du även att behöva amortera på ditt bostadslån, det handlar om det så kallade amorteringskravet. Det innebär att du måste betala 2 procent av lånekostnaden på upp till 75 procent av bostadens värde och 1 procent på upp till 50 procent av bostadens värde. Har du mindre än hälften i lån behöver du inte amortera. Detta gäller enbart nya bostadslån så om du redan har ett lån kommer du inte bli berörd. Om du däremot gör ett tilläggslån (exempelvis för en renovering) eller om du säljer och köper nytt så kommer du att behöva ha ett amorteringskrav.
  • Privatlån: Privatlån är lån som oftast ligger på mellan 10 000 till 350 000 kronor, och kan innebära ett lån för att samla flera olika lån (för att få ner räntan) eller om man planerar att köpa en bil eller dylik. Det kan även handla om ett lån till insatsen (de resterande 15 procent som du inte får låna av banken) för bostaden. Detta måste du inte ta av en storbank utan du kan även vända dig till exempelvis www.springfinance.se.
  1. Tilläggslån: Tilläggslån är ett lån du tar på ditt redan befintliga lån för att exempelvis finansiera en renovering eller ett bilköp. Du lägger till lånet i ditt befintliga lån eftersom det ger dig en bättre ränta.
  • Konsumtionslån: Konsumtionslån kan vara ett av de farligaste lånen eftersom det då handlar om små summor som lätt rinner iväg, dessutom finns det oftast en möjlighet att låna utan säkerhet. Konsumtionslån kan handla om att ha ett konto på en klädaffär där du enbart betalar av en viss summa. Det du då inte tänker på är att räntan växer, vilket gör det dyrare än om du betalade av kontot. Främst handlar det om lån till saker du använder som kläder, mobiler, datorer med mera.