Vi listar ekonomiska begrepp

En lista som kan vara den viktigaste i våra liv – är den ekonomiska listan. Trots det är det många som känner att de har noll koll på de olika ekonomiska begreppen som finns. Vi har därför listat några av de viktigaste begreppen – främst att använda när du ska ta bolån eller privatlån.

  • Ränta: Ränta är någonting du betalar för att låna. Räntan sätts av banken och flera saker spelar in, som exempelvis de möjligheter du har att betala tillbaka lånet. Ränta tillkommer alltid om du tar ett bolån från en större bank men är även vanligt på mindre privatlån som du tar när du exempelvis behöver låna till en båt eller bil. Oavsett om det är bostadslån eller ränta på privatlån är viktigt att jämföra ordentligt för att få bästa möjliga erbjudanden.
  • Amortering: När en lånat pengar är det självklart viktigt att betala tillbaka. När det kommer till större lån är det få som har möjlighet att betala tillbaka allt i en klumpsumma – då skulle de ju inte tagit lånet överhuvudtaget. Då får man istället amortera på sitt lån: betala tillbaka lite i taget. Det är vanligt att man amorterar 500-2000 kronor i månaden på sitt boendelån till exempel. Detta kan även, om man ser på lång sikt, förändra räntan – eftersom lånebeloppet krymper allt eftersom du amorterar. Än finns inget krav på att amortera, men det kan komma att komma. Mer om detta här.
  • Moms: Moms är skatt på konsumtion. Det är helt enkelt det du betalar till staten för att  handla en vara. Om du exempelvis köper ett par skor är det en viss moms på den.
  • Riksbanken: Riksbanken är Sveriges centralbank som formellt lyder vår regering. Riksbanken sköter penningpolitiken och ger ut banken. Det är även Pengar ekonomi svenska kronor sedlar myntriksbanken som nu senast införde minusränta.
  • Inflation: Inflation är när det är en allmän prisstegring inom landet.

Mycket vanligt

Förhoppningsvis har du i och med detta fått lite mer klarhet i vad de ekonomiska begreppen innebär. Du ska även veta att du är långt ifrån ensam om att ha problem med att ha svårigheter för att förstå ekonomi. Det är snarare tvärtom mycket vanligt.