Skidåkning är inte bara kul

Sommaren glider officiellt mot sitt slut. Men misströsta inte. Vintern bjuder på massa härligheter den med. Inte minst skidåkning. På alpernas topp eller fjällens backar-tillsammans med kompisar eller familj. Valmöjligheterna är nästan obegränsade idag.

 

 

skidstugaSemester förknippas allt som oftast med solsemester. Vintersemester är inte tokigt det heller. Dels skiner solen i den snö-idylliska backen, dels får du fysisk träning. Kanske även med favorit kompisgänget.. Oavsett om du reser med partner, familj eller vänner finns det flera fördelar med skidåkning på vintersemestern. Bortsett från att vara en väldigt rolig aktivitet.

 

Hälsan på en skidtur

 

Enligt dn.se får du bättre kondition av skidåkning. Du får röra på dig och andas frisk luft. Det i sin tur leder till förbättrad nattsömn. Mycket tack vare frisättningen av endorfiner. Kombinationen av att befinna sig på hög höjd och ha en förhöjd puls, stärker hjärta och lungor. Det förbättrar även konditionen. I snitt bränner du så mycket som 400 kalorier i timmen. Förutom konditionen får du grym benträning. Det kan vara skönt att byta ut benpasset på gymmet mot ett pass i backen. Den hukande positionen i skidor stärker dessutom samtliga lårmuskler, knäna, säte- och bålmuskulaturen. Du tränar med andra ord stora delar av kroppen samtidigt som du faktiskt har väldigt roligt. Det bidrar också till att du får bättre kosthållning eftersom du behöver energi om dagarna. Det i sin tur kan leda till att du förändrar din grund kost sen när du återgår till vardagen.

Varva neråt i backen

 

När du inte tränar i backen är skidsemestern givetvis ett gyllene tillfälle att koppla av.  Med en vardagspaus kan du stressa av ordentligt. Passa på och lyxa till det men en kopp varm choklad. Tillsammans med en bra bok eller favorittidning. Ta en digital paus och låt hjärnan vila från intryck och ständiga påminnelser om vardagens bestyr. Förutom avkoppling och återkoppling är umgänge en annan faktor. Vi blir lätt uppslukade av vardagen där vi inte alltid hinner umgås med varandra, så mycket som vi önskar. Varför inte ta med sällskapsspel för inomhusaktiviteter på kvällarna?  Spela med varandra eller med andra skidintresserade ni garanterat träffar där.