Regeringen skärper reglerna för lån

De flesta behöver någon gång ta ett lån – men det finns fortfarande många oseriösa långivare, vilket gör att det blir en osäker marknad. Nu skärper regeringen reglerna.

Regeringen ska nu – återigen – skärpa reglerna för SMS-lån, för att snabbare kunna förbjuda oseriösa kreditgivare att låna ut pengar. Det är Konsumentverket som ansvarar för att oseriösa låneföretagare rensas bort, och det är även de som kommer att se över så att den nya regleringen fungerar som den ska. I ett pressmeddelande från regeringen skriver man att det ska bli mer effektiva förbud när kreditprövningen brister. Finansmarknadminister Per Bolund förklarar:

Det är viktigt att omedelbart kunna stoppa att de här företagen från att låna ut pengar. De som gör en bristande kreditbedömning och inte kontrollerar betalningsförmågan ökar på bördan för folk som har det svårt att klara sin överskuldsättning

Och att ta ett lån är någonting som de flesta behöver göra i livet, om det sen handlar om ett 4185501-a-bulging-walletbostadslån eller ett privatlån, eller ett SMS-lån på grund av en oväntad utgift spelar ingen större roll. Lån kan behövas och det är viktigt att samhället ser till att det hela sköts ordentligt. Det är dock viktigt att man själv också ansvarar för sin ekonomi, man kan inte förvänta sig att någon annan gör det. Det finns flera möjligheter tack vare internet att jämföra olika lån, du kan även få hjälp att räkna ut din månadskostnad för privatlån så att du lättare vet om du har råd att låna till den där bilen eller renoveringen som du önskar göra.

Fakta konsumentverket

  • Ser till att konsumentkreditlagen följs vilket bland annat innefattar kreditprövnings-kravet.
  • Företag som granskas är bland annat snabb-låneföretag som ger ut sms-lån, men de har även tillsyn som inte har det som huvudsakliga ansvar.
  • Finansinspektionen ansvarar för att bevilja tillstånd om låneverksamhet.

Alla kan göra en anmälan till Konsumentverket om de är missnöjda med någonting som exempelvis leksaker som brister eller om det är ett lånebolag som inte följer reglerna. Dock ska du vara medveten om att det är du som privatperson som har det främsta ansvaret när det kommer till att låna pengar, du bör alltid se över din ekonomin innan du tar ett lån för att se om du har råd – och därefter göra beslutet.