Mors dag ger tid för reflektion

Mors dag introducerades redan år 1905 och har sedan 1914 varit en officiell dag som firas i flera världsdelar. Och nog har alla mödrar i världen förtjänat att ha en alldeles egen dag då de firas stort och får bli ompysslade. Anledningarna till att fira Mors dag har visserligen förändrats med tiden, men detta är fortfarande en dag som bör ägnas åt reflektion och självrannsakan i alla mammors familjer.

En perfekt morsdagpresent

Världens allra första Mors dag firades med åtanke av det bibliska budordet ”Du ska hedra din moder och din fader”. Idag kanske vi inte har lika mycket fokus på vad Bibeln säger, utan idag ser vi mer på Mors dag som ett tillfälle att unna våra mammor det lilla extra. Till exempel kan en present till mamma från godisboxen.se ge mycket glädje och visa på mycket omsorg.

Ojämställdheten ger anledning till firande

Men förutom att det är kul att ge presenter så finns det såklart andra orsaker att fira Mors dag. Idag i Sverige har kvinnor ofta ganska självständiga liv och har inte längre lika begränsade liv som under första delen av 1900-talet. Det finns inte längre någon tradition av att kvinnor ska stanna hemma och vara hemmafruar, och männen börjar ta mer och mer ansvar för barn och hem. Men det finns fortfarande väldigt mycket orättvisor och ojämlikhet under ytan. Till exempel arbetar svenska kvinnor mycket mer nuförtiden, samtidigt som de fortsätter att sköta det mesta av det oavlönade hushållsarbete, enligt Dagens Nyheter. Svenska kvinnor arbetar alltså mycket mer än männen, och får samtidigt cirka 80 procent av männens lön. Hur går det ihop?

3658313-woman-washing-dishesEnligt en undersökning som gjordes på Östersunds arbetslivsinstitut utför kvinnorna två tredjedelar av hushållsarbetet i hemmen, vilket gör att skandinaviska kvinnor är mer stressade än i andra länder i Europa. Det har såklart också att göra med att skandinaviska kvinnor har höga ambitioner att högutbilda sig och göra karriär samtidigt. Även Statistiska centralbyråns rapport om jämställdhet visar på att kvinnorna fortfarande sköter er av arbetet i hemmet, skriver Nerikes Allenhanda. Tiden kvinnor lägger ner på oavlönat arbete, efter att de kommit hem från sitt ”riktiga” arbete, ligger på 3,5 timmar om dagen. Vad hade din mamma kunnat göra med dessa 3,5 timmar om dagen, motsvarande mer än en halvtidstjänst i veckan? Inte konstigt att historiens ”stora genier” och framgångsrika personer oftast är män, eftersom de har kunnat ägna sig åt viktiga saker på sin fritid än att diska.

Prata om det och börja förändra

Detta är något familjen bör reflektera över, och då passar Mors dag extremt bra. Förutom att skämma bort din mamma med presenter är det nämligen också minst lika viktigt att visa att man bryr sig om denna oerhörda statistikskillnad, och att man inte bara tänker strunta i det och fortsätta i gamla hjulspår. Mors dag är en perfekt dag att få hela familjen att testa på att sköta hushållsarbetet tillsammans, uppdelat på lika många timmar var.