Många svenskar behöver hörapparat

Många i Sverige har hörselskador som hindrar dem i livet och som de inte gör något åt. Undersökningar visar nämligen att det är en kvarts miljon svenskar som skulle behöva hörapparat men som inte har en.

4323673-hearing-defect

Enligt hörselskadades riksförbund saknar över 250 000 hörselskadade personer i Sverige en hörapparat, skriver vt.se. Totalt finns i Sverige 1,4 miljoner invånare som har någon form av hörselskada och uppskattningsvis skulle hälften av dem behöva hörapparat. Enligt förbundet är andelen personer som har en hörapparat skrämmande låg och i vartannat län är andelen hörapparatanvändare ”katastrofalt låg”. Varför det är oroande att så många som behöver en hörapparat saknar den, är för att det leder till ohälsa och utanförskap i längden. Dessutom är det vanligt att hörselskadade behöver gå i förtidspension när de inte fått rätt hjälp.

Dyra hörapparater

Många har inte någon hörapparat, trots att de behöver en, för att de helt enkelt inte vet att de behöver en. Men det finns nog en hel del människor som drar sig för att skaffa en för att det helt enkelt är för dyrt. I Dagens Nyheter kan man läsa om att hörselvården på många håll blivit mer av en ”business” än ett ställe dit man kan komma för att få vård efter behov. Många privata vårdgivare försöker nämligen sälja på patienterna hörapparater till alldeles för höga priser. Ofta blir de hörapparater som man köper av privata aktörer dubbelt så dyra jämfört med om man skulle få dem hos landstinget. Då är det dock tur att det finns billiga hörapparatsbatterier på nätet, så att underhållet av hörapparaten inte behöver bli så dyrt.

Sämre ljudmiljö

Det är oroande att så få har hörapparater och att de är dyra hos de privata aktörerna, med tanke på hur bra de faktiskt är för den som har hörselskador. Med tanke på att ljudmiljön på de svenska arbetsplatserna blir allt sämre är det ännu viktigare att de med hörselskador har hörapparater. För att få reda på om man har sämre hörsel än vad som är normalt finns det testsidor på nätet och om dessa tester visar på nedsatt hörsel, bör man boka tid hos hörselvården. Läs mer.