Mäklare fuskar vid budgivning

Ska man sälja eller köpa en bostad är oftast en mäklare inblandad. Men det finns oseriösa mäklare som fuskar med budgivningen och detta måste man se upp med.

15255672-happy-couple-shaking-hands-with-real-estate-agent

De flesta som ska sälja sin bostad tar hjälp av en mäklare för att göra det. Vi har tidigare skrivit om att det verkligen är bra att göra det eftersom man då kan släppa i princip allt ansvar som en bostadsförsäljning innebär. Dessutom kan mäklaren lyckas sälja bostaden för ett högre pris än vad man kanske själv kan lyckas med. Men som med allt finns det alltid nackdelar när det finns fördelar. Och nackdelen med mäklare är att det finns många oseriösa aktörer därute som gör allt för att tjäna så mycket pengar själv som möjligt. Många mäklare fejkar därför budgivningar och har bulvaner som lägger bud. Detta är självklart inte lagligt och det drabbar framförallt köparen väldigt hårt.

Dottern budade

I Dagens Nyheter kan man läsa om att en mäklare som lät sin dotter lägga bud i en budgivning varnas. Den som slutligen köpte bostaden fick ofullständiga uppgifter om de personer som lagt anbud. En budgivare angavs nämligen endast med förnamn och den här personen visade sig alltså vara mäklarens egen dotter. Köparen anmälde detta till Fastighetsmäklarinspektionen och de har efter en utredning funnit att mäklaren agerat i strid mot det förbud mot närståendeförmedling som finns. Man får alltså inte låta någon som man är släkt med eller som har en post i ens företag vara med i en budgivning på en bostad som man själv mäklar. Eftersom Fastighetsmäklarinspektionen hade en viss tvekan lät de påföljden stanna vid en varning och det är inte första gången som just den här mäklaren varnats.

Vanligt problem

Att ha falska budgivare är absolut inget ovanligt och det har visat sig i en granskning att det är mer regel än undantag. Därför gäller det både som köpare och säljare att vara uppmärksam och se till att få alla uppgifter om budgivningen. Självklart är det mäklarens uppgift att se till att allt ska gå rätt till men eftersom det visat sig vara svårt i vissa fall, måste man vara på sin vakt.