Läkemedel och apotek

I dag skriver vi om uppköpta storapotek, om smidiga apoteksköp på nätet samt om hur bland annat Alvedon inte längre går att köpa hur som helst i vanliga matvarubutiker.

apotek sjuk tabletter alvedon panodil iprenI en artikel nyligen, som publicerades på Svenska Dagbladet, kunde vi läsa att koncernen ICA, med främst matvarubutiker, köpt upp Apoteket Hjärtat, en kedja som är en av Sveriges allra största när det gäller apotek. Apotek finns ju numera i både fysisk och digital form, smidigt är det att handla sina apoteksvaror på nätet, via till exempel Apomera.se. Sedan kan man hämta sina varor i butik, förpackade, eller få dem på post eller bud. Snabbt och enkelt alltså.

Paracetamol köps bäst på apotek

I en artikel som vi hittar i SVT Nyheter, kan vi läsa om hur det numera är stopp för försäljning av tabletter med paracetamol – som Alvedon och Panodil, i matbutiker över landet. Det är ett beslut som Läkemedelsverket tagit och som vidare är grundat i den ökande frekvensen av självskadehandlingar kopplat till samma läkemedel. Slutsatsen bakom beslutet är att det finns ett samband när det kommer till fler fall av förgiftning av paracetamol och den tillgänglighet som funnits till läkemedlet. Förbudet började gälla redan den sjätte november förra året (2015) och rör då vanliga tabletter som en måste svälja, andra varianter som suppositorier, brustabletter och lösningar kan man fortsätta köpa i vanliga mataffärer.

Här kommer lite fakta om paracetamol, från samma artikel:

  • Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel och säljs receptfritt under kända namn som Panodil och Alvedon.
  • Rätt använt är det ett säkert läkemedel, men överdosering kan leda till livshotande tillstånd.
  • Överdosering med till exempel 15-20 receptfria paracetamoltabletter leder inom loppet av något dygn till allvarlig leverskada och symtom som kräver sjukhusvård.
  • Även överdosering över en längre tid, strax över maximal dygnsdos, eller tillsammans med alkohol kan leda till förgiftning.

I Göteborgs-Posten kan vi samtidigt att många unga, främst tjejer, använder värktabletter mot allt möjligt, på daglig basis eller flera gånger i veckan. Inte bara mot huvudvärk och mensvärk tar de en värktablett, som ju ändå är väldigt rimligt – nej även för stress, sömnbrist eller sömnproblem och övervikt. Inte så sunt och kanske även det beroende på okunskap samt snabbt och lätt tillgång på matbutiker, kanske blir det en ändring även på denna trend i och med beslutet att man inte längre får sälja Alvedon och Panodil hur som helst.