Kostsamt med begravning

En begravning är inte bara oerhört sorgsen och tragisk för den avlidnes närstående, den är ofta även väldigt kostsam. Många har inte råd med begravningen och söker därför finansiell hjälp.

922681-white-rose-flower-arrangement (1)

På Sverigesradio.se kan man läsa om att många svenskar inte har råd att begrava sina anhöriga. Bland annat var det 208 personer i Södermanland som fick hjälp av kommunen med begravningskostnaderna. När kommunen gör en bedömning av vem som ska få finansiell hjälp och inte, använder man sig av rekommendationer från socialtjänstlagen. Den summa som kommunen kan erbjuda är ett halvt basbelopp på 22 250 kronor. Vissa kommuner ger en klumpsumma medan andra delar upp pengarna i vad som ska gå till begravning och gravsten.

Håll nere kostnaderna

Att anordna en begravning är dyrt och brukar gå på i genomsnitt 26 000 kronor. Det är därför inte konstigt att många behöver finansiell hjälp, även om dödsboet i många fall betalar begravningen. Självklart finns det olika sätt på hur man kan hålla nere kostnaden på begravningen, utan att behöva göra den mindre värdig eller vacker. Ett tips som DN skriver om är att be om kostnadsförslag hos flera olika begravningsbyråer. Då kan man exempelvis börja med http://www.ofw.se eller en annan betrodd begravningsbyrå och sedan ta in förslag från ett antal lite större aktörer också.

Skippa onödigheter

Några andra sätt som man kan spara pengar på är att helt enkelt avstå från vissa saker som egentligen inte är nödvändiga. Det kan exempelvis handla om ett påkostat musikarrangemang på minnesstunden eller dyra buketter från en florist. Vill man ändå ha dessa saker så kan man be någon vän eller släktning att sjunga på begravningen och man kan plocka egna vackra blommor. Man kan även välja en lite billigare kista och gravsten. Läs mer.