5 saker att INTE lova till nyår

Ungefär var femte person i Sverige avgav ett nyårslöfte 2017/2018. Ofta handlar löftet om hälsa eller att ägna mer tid åt familjen och mindre tid framför skärmen. Men problemet är att vi ofta inte håller löftet i mer än en vecka. Så vilka nyårslöften ska du undvika att avge? Och framför allt: vilka kan du hålla?

Det är egentligen en hel industri. Gym, hälsokostaffärer och sluta röka sajter som www.premiumvape.se laddar inför det nya året med sina nya kunder. Och faktum är att de nog är de enda som är på din sida – det ligger i deras intresse att få dig att hålla ditt löfte. Dina vänner må vara stöttande och kärleksfulla, men de är ofta medbrottslingar i dina dåliga mönster.

Hur håller jag det jag lovat?

Många lyckas inte hålla sitt löfte i mer än en vecka, visar studier som SVT har tagit del av. Många lovar att sluta röka och snusa, men återfallen är tyvärr många. Det beror förstås på att det är svårt att bryta en vana, men också för att nikotinet är beroendeframkallande. För att kunna hålla ett sådant löfte behövs ofta hjälpmedel, som elektroniska cigaretter. 43% av dem som väljer e-cigg gör det för att sluta röka, enligt en Twitter-studie.

Dessutom behöver du sätta upp tydliga mål. Börja med att försöka trappa ner, snarare än att sluta tvärt. Det är tumregeln för alla nyårslöften. ”Jag lovar att börja träna” bör formuleras om till ”Jag ska gå på boxningskurs 1 gång i veckan hela året”, ”Jag ska äta mer hälsosamt” kan formuleras om till ”Högst 70 gram kött varje dag”, och så vidare.

Sluta röka verkar plötsligt rätt rimligt. Och att lägga upp konkreta mål är alltid bra. Men det finns också en gräns på hur konkret det kan bli… Om man jämför med:

  1. Skaka hand med Ozzy Osbourne
  2. Bli USAs president
  3. Inte se arg ut i kollektivtrafiken
  4. Göra döden-scenen i ”Det sjunde inseglet” till verklighet
  5. Sluta komma försent