Så vet du om du har nedsatt hörsel

Det är inte ett fåtal i Sverige som behöver hörapparat – utan väldigt många. Det är förbluffande stort antal som har dålig hörsel och en kvarts miljön av dessa saknar dessutom hörapparat. Hur vet du att du är drabbad av nedsatt hörsel?

Det är inte bara äldre personer i Sverige som har dålig eller nedsatt hörsel, det är även många unga, inte minst flyktingar och barn från krigsdrabbade områden som genom bomber och andra läskiga saker som inte bara låter illa utan skapar farliga tryckvågor – som får sin hörsel skadad, vissa mer andra mindre. Dessa behöver ibland hörapparat för att kunna klara av vardagen.

Många barn i Sverige har alltså dålig hörsel, mycket på grund av vad de varit med om. Det är inte så lätt att lära sig svenska, följa med i undervisning och vara social i större umgängen om ens hörsel inte är med på noterna, allt blir med andra ord svårare.

Vanligt med dålig hörsel – i alla åldrar

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur hörselnedsättningar är vanlig i alla åldrar, men att det är något många unga drabbade skäms över och försöker dölja så gott de kan.

Hur vet man då att man är drabbad av just nedsatt hörsel? Det kan vara små detaljer, som att du har svårt att koncentrera dig när du är i ett samtal där flera personer pratar samtidigt, det gör att du inte kan urskilja vad den ena säger och så vidare. Det kan även vara så att du tycker det är svårt att prata i telefon med någon om det inte är alldeles, totalt knäpptyst runt dig, och du kan då verkligen inte prata i telefon på stan eller på säg, bussen hem från skolan eller jobbet.

 

Men som tur är finns det bra hjälp att få, och gott om hjälpmedel för den som behöver just hörselassistans.