Ett alldeles eget kontor?

Många är det som funderar på att skaffa F-skattesedel och starta eget. Men vad behöver man tänka på när man går i egenföretagartankar? Vi diskuterar samt listar upp vad som kan vara bra att ha i åtanke inför en eventuell karriär som entreprenör.

Att bli entreprenör och starta eget ligger för många högt upp på önskelistan när det kommer till drömjobbet. Däremot är det många, särskilt unga, som inte vågar ta det sista steget och realisera sin dröm men faktum är att nästan alla behöver hjälp för att komma igång. På DN listar man fyra sätt att finansiera sig om det råkar vara så att man fått en spännande affärsidé, för förutom vilja och ordentlig planering så behövs det oftast också ett startkapital för att komma i gång med sin verksamhet:

  • 344817-once-upon-a-timeKolla med familj, vänner och bekanta om det är någon som vill satsa pengar på din idé eller kanske bli delägare.
  • Sök företagslån hos Almi. De kräver inte lika stor säkerhet som banken men du kan behöva en personlig borgen.
  • Crowdfounding eller folkfinansiering är ett nytt fenomen i Sverige. Det innebär finansiering med hjälp av många personer där var och en bidrar med mindre summor.
  • Googla efter lämpliga stipendier, priser eller tävlingar.
  • Sök startaeget-bidrag hos Arbetsförmedlingen. Det kan du få om du har fyllt 25 år, är arbetssökande och har en affärsidé.

Unga törs inte starta företag. Det är ett faktum vi kan läsa om i Svd. Däremot är det många som vill göra det trots eventuellt krångel och brist på kapital. Vidare kan vi i samma artikel läsa om hur unga människor till skillnad från den tidigare generationen gärna vill förverkliga sig själva och göra saker på sitt eget sätt, inte enbart vara anställda. Det bådar kanske både gott och ont inför framtiden men säkerligen gott för egenföretagandet i Sverige. Att undersöka marknaden och se om det finns kunder som är både intresserade och villiga att betala är viktigt, ibland krävs det kunskap om efterfrågan oavsett om du tar över en verksamhet eller satsar på en helt egen idé.

Mer tips och råd från pålitliga källor

Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket har tillsammans webbsajten verksamt.se, här kan du få råd och information från myndigheterna samlade på ett och samma ställe ifall du funderar på att starta eget. Det är vidare viktigt att tänka på är att hälften av alla svenskar säger nej tack till kontorslandskap enligt GP. Bara sju av tio ställer sig positivt till öppna ytor och vill hellre ha ett eget rum på kontoret. Dessutom behövs det bra kontorsmaterial till ett eventuellt kontor, något man kanske glömmer i förbifarten ibland.